5185 studio Followers

ANDY WAHLOL SUDAH ''LIKE'' ANDA BILA LAGI?

Monday, November 21, 2011

WEDDING CARICATURE..


KOMPANG..KOMPANG..KOMPANG..KOMPANG..!

Musim orang kahwin sekarang ni , November dan Disember..

sesuai la tu,korang nak kahwin or kawan pada pengantin jom pakat tempah 
karikatur...haha


NAK TEMPAH ?

Boleh baca SINI ...

Tuesday, September 27, 2011

Oren a.k.a Mokhzani

hi kawan- kawan..
hari ni saya karikaturkan seorang kartunis yang sangat berbakat iaitu..
OREN
 saya sendiri memang minat tengok dan baca komik yang dihasilkan ..
memang best la..
oren ni juga senior saya waktu sekolah menengah dulu..
haha..kelakar juga macam mana saya boleh kenal oren ni.
dulu saya tinggal di asrama, so satu hari ni pergi la melepak bilik junior,
tibe2 saya terpandang satu sketch kartun diatas tilam...
haha..atas tilam bukan atas kertas, ok..
so, sy memng kagum dengan bakat dan skill lukisan oren.
maybe lukisan ni tinggalan lukisan semasa oren tinggal di asrama dulu.
so,sejak hari tu la saya tahu ada seorang pelukis/kartunis yang sangat berbakat di sekolah saya..





nak tempah karikatur ?

Saturday, September 17, 2011

GEMBIRA KAN HATI ANDA DENGAN KARIKATUR...

SELAMAT HARI RAYA ! 
Kita still dalam mood RAYA RAYA RAYA...
RAYA mestilah happy, bukan?
nak tambah gembira lagi apa kata tempah KARIKATUR dari 5185 STUDIO ....

HAHAHA... ayat penarik ni...huhu






Thursday, August 25, 2011

KASI TUKAR .... KARIKATUR ----- DOODLE

Salam semua ...
pejam celik pejam celik kita sudah hampir ke penghujung ramadhan ..
cepat sungguh masa berlalu..
kadang-kadang kita inginkin masa cepat berlalu,
kadang-kadang kita ingin masa lambat berlalu..
time nak gaji mesti kata dalam hati ''cepat la gaji poket da kering ni'' ..huhu

persedian raya? 
langsung saya tak buat lagi...
akan ada keadaan yang agak 'chaos' di penghujung ramadhan mamti..hahaha

okey la..saya nak kongsi doodle dr Cik Shikin
finally 
dapat gak orang wat doodle untuk sy..thanks cik shikin 
saya trade doodle ngan karikatur ngan Cik Shikin.

Ok tak?



Saturday, August 20, 2011

KASI TUKAR ....DOODLE ----- KARIKATUR


salam..
karikatur ini untuk cik ashikin 
sebenarnya kami  trade antara karikatur dan doodle..
saya wat karikatur untuk cik ashikin  dan cik ashikin wat  doodle untuk saya..
sy sedang menunggu untuk doodle dr cik ashikin ..huhu..cam ner rupe nye..

nak tengok artwork  doodle dr cik asyikin jom ke blog 


nak tempah KARIKATUR ?

Saturday, August 6, 2011

KARIKARUR BERKUMPULAN DRP TEAM DIGI






Karikatur grouping ini diorder oleh kawan saya Lina, dan juga merangkap jiran saya..
nak bagi kat team leader die,mengenang pengalaman kerja satu kumpulan pada ketika dulu..
kawan saya ni rapat n baik la ngan team leader ni..

ok,karikatur ni saiz - A3.
saya kire RM10-satu kepala ,
sebab ia lebih drp tiga orang jd saya bg less ...


nak tempah boleh send email pada
firdaus501@gmail.com
012-9727288








Thursday, July 21, 2011

KARIKATUR UNTUK KAWAN BARU


hai semua...
huhu...da dekat seminggu saya tak update blog saya ni,agak bersawang jugak la.
ok..saya nak berkongsi karikatur ni semua dengan semua.
saya karikatur kan kawan baru dari tempat baru saya bekerja.Nini Hartini..
Nini ni buat part time model dan juga jurusolek...hebat-hebat sungguh..

Nini juga seorang blogger , 
kalau korang nak kenal-kenal or nak dapatkan khidmat solekan ok la tu..








   





                                      

BAKAL BERKAHWIN....TAHNIAH KAWANKU


hai semua..
huhu...kawan-kawan ramai da yang bakal kawin..
saya ni tunggu dan lihat jer la..
anyway,ini adalah tempahan karikatur daripada kawan saya Hishamuddin or Apex.
kawan saya ni nak print karikatur ni on wedding card dia nanti..
inyaallah mereka akan melangsungkan perkahwinan mereka bulan 11 tahun ini..
saya doakan perkahwinan mereka nanti akan berlangsung dengan lancar dan berbahagia ke anak cucu..
huhu...awal-awal lagi saya da ucap selamat kepada mereka...

Wednesday, July 20, 2011

SELAMAT PENGANTIN BAHARU - EN RAZIS

segak bergaya sungguh pasangan pengantin.
bagi yang lelaki memakai tanjak dan keris.
bagi yang perempuan dengan persalinan yang cantik-cantik..

SELAMAT PENGANTIN BAHARU BAGI PASANGAN EN RAZIS 

nota kaki:
bila la aku nak kahwin ni..huhu (cakap dalam hati )

Saturday, July 9, 2011

TEPAHAN DARIPADA SEORANG KAWAN...


kawan saya tempah karikatur untuk dihadiahkan kepada seorang
kawan pada hari perkahwinan nya..

''abe,mintak lukis karikatur boleh?''
''ok,boleh jer,send pic kat email aku ''

''ok abe,nanti aku send pic kat email ko yep..nanti aku belanja ko chicken chop,
aku tahu satu tempat ni terbaik punya..aku tak suka bayar dengan duit,so aku belanja ko,ok tak?''

''aku ok jer :)''

ni antara perbualan kami..so,aku tengah tggu chicken chop ni.da lama xmakan chicken chop.walaupun
dulu aku penah jual chicken chop.(stall je pon)..haha...
nota kaki:
kawan-kawan di uitm dulu panggil aku 'ABE'..





Saturday, June 18, 2011

monolog AKU tentang EBIET G ADE




EBIET G.ADE, entah apa garapan musik yang telah KAU singkapkan menjadikan aku
buang dan anggap musik selain musik KAU adalah 'sampah'!!..

KAU olah begitu dalam..
KAU cukup dekat dengan alam yang menderita..
KAU ikhlas berkata..

Aku masih ingat lagi KAU pernah  di GAM oleh RT_, gara-gara KAU  ungkapkan
kata-kata yang menganggap KAU boleh menyesatkan orang..

TAPI, aku faham...maksud KAU..

''Mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita
Yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa
Atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita
Coba kita bertanya pada rumput yang bergoyang''

Lagu KAU pernah dikenali dulu disini..

TAPI,bukan MEREKA sebut ''LAGU EBIET NI !''
TAPI, MEREKA sebut '' NI LAGU RAMLI SARIP !''

-CAMELLIA-

AKU tahu  CAMELLIA cukup dalam di jiwa KAU..
.


 Dia Lelaki Ilham Dari Syurga

Dia yang berjalan melintasi malam
adalah dia yang kemarin dan hari ini
akan selalu menjadi ribuan cerita
karena dia telah menempuh semua perjalanan

Dia berjalan dengan kakinya,
dia berjalan dengan tangannya,
dia berjalan dengan kepalanya
tetapi ternyata ia lebih banyak berjalan dengan pikirannya


Dia jelajahi jagat raya ini
dengan telanjang kaki dan tubuh penuh daki
Meskipun ia lebih lapar dari siapapun,
meskipun ia lebih sakit dari siapapun
ia menempuh lebih jauh dari siapapun
Meskipun ia lebih miskin dari siapapun,
meskipun ia lebih nista dari siapapun
Tetapi ternyata ia lebih tegak perkasa dari siapapun


Batu-batu seperti menyingkir
sebelum ia datang, sebelum ia lewat
Semak-semak seperti menguak
sebelum dia injak, sebelum dia menyeberang
Ia berjalan dengan matanya,
ia berjalan dengan perutnya,
ia berjalan dengan punggungnya
tetapi ternyata ia lebih banyak berjalan dengan fikirannya


Gadis-gadis selalu menyapa
karena dia tampan meskipun penuh luka
Kata-katanya tak bisa dimengerti
Tetapi selalu saja akhirnya terbukti
ia lelaki gagah perkasa,
ia lelaki ilham dari sorga,
ia lelaki yang selalu berkata,
"bahwa kita pasti akan kembali lagi kepadaNya."
du du du du du du du du du du du du

Tuesday, June 14, 2011

SALVADOR DALI...SIAPA ?


Salam readers, followers dan pengunjung sekalian..
kenal tak uncle ni?
SALVADOR DALI,
beliau ialah seorang pelukis lagenda yang amat berpengaruh di Sepanyol.
beliau RIP da..
even da RIP karya-karya beliau masih segar dengan elemen surelism hingga kini..
 karya-karya beliau juga memberi inspirasi untuk saya berkarya ..

the great masturbator

Baby Mapofthe
 
 
Temptation of Anthony

The persistence of memory 1931


 Exploding clock

1ST GIVEAWAY LANA!



GA datang lagi..
1st GA from Lana..
Lana invite saya join GA yg pertama di anjurkan...
sebagai menyokong saya pun join la..
sokong antara satu sama lain
nak join klik SINI.

jadi saya random tag :
 Cik Wanie Lovela
Tina

Sunday, June 12, 2011

SURAT KEPADA PIYA...


Kehadapan kapten klate, Piya..
male ni ambo raso sedikit kecewo dan sedih..
ambo raso sedih buke sebab kito kaloh,tapi kito main denge sambil lewa dan raso seleso bilo kito leading 1-0.
tapi, tuhan nok tentukan gitu..kito nak wak guano..

Piya raso gemuroh ko?
ambo napok demo ketar tange tiko baco ikrar sebelum game start..
meme berat nok pikul tanggungjawab sbg kapten nih..

Piya,,
ambo napok demo male nih main ikut emosi sedikit..

Piya..
male ni kito kaloh,
kito terimo kenyataan..
kito perbaiki diri..
jange putuh aso..
jange lemoh semangat..
esok-esok kito main sungguh lagi..
gomo klate gomo..

nota - sorry,saya speaking klate..- mood sedih :(

Saturday, June 11, 2011

KARIKATUR DI ATAS CANDY BUFFET ?

Salam readers, followers dan pengunjung sekalian..
korang tau tak CANDY BUFFET?
haha...sy mula nya agak blur jugak apa bende la CANDY BUFFET ni..
saya tahu CANDY BUFFET ni pun melalui seorang pelanggan yang menempah karikatur 
untuk hari perkahwinan nya nanti..

Last week saya jumpa Ela untuk bagi lukisan karikatur yg sudah siap di Kota Damansara,
saiz karikatur yang agak besar la,saiz A1..

 so dalam borak-borak tu,saya tanya la nak buat apa lukisan karikatur besar giler ni?

 ''Owh...ni la yg I nak bagtau u ni..actually I akan letakkan lukisan u ni diatas meja CANDY BUFFET 
on my wedding day''

mmmm...CANDY BUFFET ?  apa tu?

So Ela pun terang la kat saya sambil tunjukkan gambar dalam iphone nya ...
Ela juga sebenarnya menyediakan khidmat untuk CANDY BUFFET ni..
korang kalau nak tengok boleh ke 


ini la Ela di samping set candy buffet...


ini antara hidangan yang telah dibuat sebelum ini..









 antara design set meja candy buffet..

baru saya ingat,wedding Ela malam ni..huhu
nak tengok bola ( final FA ) or pergi wedding Ela ?
kalau pergi wedding Ela boleh tengok CANDY BULLET Ela
disamping karikatur yang saya buat tu..





LEGASI SEORANG...BOB DYLAN



 

Dia seorang penyanyi,
dia seorang penulis/pencipta lagu,
dan dia juga seorang pelukis..

Arus musik nya
                                                Rock, folk rock, folk, blues, country, gospel
cukup menjadi dengan jiwa nya..

Sudah lebih 50 tahun lagu-lagu nya diperdendangkan..
soal politik,
soal bencana,
soal cinta,
soal peperangan,
semua nya lahir dari jiwa nya..

Like a Rolling Stone,
Blowin' in the Wind,
     The Times They Are a-Changing,
Knockin' on Heaven's Door....akan terus aku dengar


Tuesday, June 7, 2011

SIMBAH ASID KEJUT SUBUH..


BANGUN SUBUH !..BANGUN SUBUH..!

-pesan daripada saya untuk saya-
huhu

SANDRA AZWAN DI KARIKATURKAN

Salam readers, followers dan pengunjung sekalian..
da habis layan cerita JUVANA tadi, saya g jengok jap dari blog ke blog..
da lama x melawat nih...

then singgah la jap blog Life With Sandra, seorang blogger + fashion designer..
then, tanpa paksa rela tangan saya  terus capai pen dan kertas...

so jadi lah karikatur ni..

kalau Sandra tengok nih, hope u like..



 


Monday, June 6, 2011

DAIM - JUVANA

Salam readers,followers dan pengunjung sekalian..
jap lagi tepat pukul 9pm rancangan yang sentiasa aku nanti-nanti setiap minggu akan muncul..yehuuu
seperti yg dijanjikan pada last week aku nak lukis karikatur watak dalam JUVANA ni..
so, this week saya karikatur kan Daim..
apa la pulak nasib Daim pada episod kali ini...huhu..
jom kita tengok sama-sama....


Tuesday, May 31, 2011

2 HARI LAGI.....PROMOTION ! PROMOTION !

PROMOTION ! PROMOTION !


KARIKATUR A3 BLACK & WHITE
COUPLE / PERPASANGAN / DUO
TAK KESAH LA APA LAGI YANG PENTING ADALAH 
2 ORANG SATU PAGE.
 RM 15 jer...

 1. ATTACH GAMBAR 
2.SERTAKAN INFO : NAMA , NO. TEL DAN ALAMAT
3.BAGITAU SAMA ADA NAK TULIS NAMA / SITUASI YANG KORANG INGINKAN
4. BANK IN - 153047807051 ( MAYBANK )
 MUHAMMAD FIRDAUS BIN HUSAIN

ORDER HERE  :

firdaus501@gmail.com


SAYA AKAN SEND LUKISAN KE EMAIL KORANG
KALAU NAK LUKISAN YANG ORIGINAL JUST TAMBAH RM5


SAH SEHINGGA 30 ME1 2011

SAMPLE :






* logo 5185 studio tu tak termasuk dalam tempahan..hehe :)

Monday, May 30, 2011

JUVANA....MEMANG JAHAT


JUVANA

aku minat tengok cerita nih..
tengah tunggu cerita Juvana la ni..
setiap Isnin 9pm hanya di TV3..

Tapi satu benda yang aku tak puas hati..
iklan di tv3 banyak sangat,so nak tengok cerita pun jd bosan nk tunggu iklan..
tapi tak apa, tonton.com.my  kan ada..
BYE-BYE untuk iklan-iklan yang banyak sangat di TV3

jom layan JUVANA..
sempat pulak aku karikaturkan watak dalam JUVANA nih..
LAYAN....
minggu depan maybe aku wat watak lain pulak ,
DAIM ke CIKGU ZAKIAH ke...



″Tanpa Disiplin Kamu Sama Seperti Binatang!″







″Nama saya Botak la...siapa lagi?″  

AKU BUKAN BEN ASHAARI..

 AKU BUKAN BEN ASHAARI..

hahahaha...
Aku memang pun bukan Ben Ashaari...
apa yang aku merepek ni?
sebenarnya aku nak review kartun yang penah aku buat untuk


kartun ni memang ada kaitan dengan bro BEN ASHHARI, 
aku guna karektor dan nama bro BEN ASHAARI  jer dalam kartun ni..

kalau ada sesiapa yg nak join masih sempat lagi, tarikh tutup 9 jun 2011,
 betul tak MISS ANGIN?  :)



( klik pada lukisan untuk tumbeasaran)
 sambungan...


( klik pada lukisan untuk tumbeasaran)
~over ke kartun aku ni yek?~

Sunday, May 15, 2011

PIYA THE RED WARROIR



Muhd Badhri atau lebih dikenali sebagai Piya pemain yang berasal dari Jalan Atas Paloh,
dekat Kota Bharu  Kapten pasukanKelantan..

Pasukan Kelantan bakal bertemu Selangor pada 
saingan Piala FA pusingan ke-2 pada 16 Mei 2011 di Kota Bharu ..